Mari Sawhill

Persoonlijke gegevens

Woonachtig in Virginia, USA
E-mail: mari.sawhill@cantab.net

Opleiding

  • Cursus “Botanisch tekenen en schilderen”, Hortus Atelier Leiden, gegeven door Anita Walsmit Sachs
  • Masterclass gegeven door Anita Walsmit Sachs
  • Wetenschappelijk Illustreren, Hortus Atelier, gegeven door Anita Walsmit Sachs

Lidmaatschappen en onderscheidingen

  • Werkend lidmaatschap van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland
  • American Society of Botanical Artists

Media

Aquarel, potlood, pen en inkt

Werkwijze

Ik ben opgegroeid en werkte als universitair docent in Japan, waar de natuur cultuur is. Ik studeerde in Engeland, waar tuinieren zowel levensstijl als een trots van de geschiedenis van de natie is. Ik werd een botanische kunstenaar in Nederland, waar bloemen een serieuze zaak zijn. Dit zijn allemaal belangrijke achtergronden van mijn werk.

Wat ik denk dat uniek is aan botanische kunst is het element ‘uitleggen’. Iets uitleggen aan iemand is al een daad van ingewikkelde kunst en het is fascinerend om de reden van botanische schoonheid door middel van kunst uit te leggen.
Ideeën ontwikkelen om fijne details af te beelden, brengt creatieve uitdagingen in dit proces met zich mee, terwijl het mijn belangrijkste doel is om de algehele “stemming van de soort” vast te leggen – de atmosfeer die opkomt en rond een individuele plant zweeft.

Met historische geografie als mijn academische achtergrond, ben ik ook geïnteresseerd in de manier waarop de natuur onze culturele uitingen inspireerde en hoe deze culturele ideeën en wetenschappelijke kennis historisch werden uitgewisseld over geografische en culturele grenzen heen. Het is een grote vreugde dat ik als botanische kunstenaar niet alleen een waarnemer kan zijn, maar ook een actieve deelnemer aan deze zich steeds verder ontwikkelende traditie.

.