Nieuws en agenda

Verenigingsnieuws


400 jaar Mayflower – Planten van de Pilgrims

UPDATE: Goed nieuws: vanaf 2 juni mag met museum zijn deuren openen en gaat onze tentoonstelling van start. Voor meer informatie over dagen, tijden en reserveren, klik hier en ga naar “Tickets”.   

Van 2 juni tot en met 27 september 2020 is te bezichtigen in Museum de Zwarte Tulp onze Algemene ledententoonstelling 2020 400 jaar Mayflower – Planten van de Pilgrims

In 2020 is het 400 jaar geleden dat het schip de Mayflower vanuit Leiden, via Engeland naar Amerika voer. ‘Het Cruijdeboeck van Rembert Dodoens (1554)’ was aan boord en de planten uit dit uitgebreide naslagwerk staan centraal tijdens deze tentoonstelling, en dan met name de planten die vanuit Europa in Amerika zijn geïntroduceerd. Sinds januari 2019 zijn onze leden hard aan het werk om weer een mooie tentoonstelling neer te zetten, met aanvulling van werk van een aantal Amerikaanse kunstenaars.

Gedurende de tentoonstelling worden meerdere activiteiten georganiseerd. Download op de site van het museum de actuele activiteitenkalender (hier).

Adres: Museum De Zwarte Tulp, Heereweg 219, Lisse

Afbeelding: Cynara scolymus – Artisjok door Margriet Honingh


Film “De Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland stelt zich voor”

De Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland heeft een promotiefilm gemaakt over Botanische kunst in het algemeen en onze Vereniging in het bijzonder. De film laat diverse activiteiten van de Vereniging zien. Zo organiseert de Vereniging jaarlijks tentoonstellingen en demonstraties. Leden komen bij elkaar om cursussen te volgen bij verschillende werkende leden. En leden organiseren tekendagen om met elkaar te tekenen en schilderen in een inspirerende omgeving.

De film is te bezichtigen op YouTube, klik hier om naar de film te gaan.

Afbeelding: Zeedistel door Gesine Beermann-Kielhöfer.


‘Wilde planten in Nederland’

Tijdens de opening van de expositie Botanical Art Worldwide, Linking People with Plants’ heeft de Vereniging haar nieuwe boek ‘Wilde planten in Nederland’ gepresenteerd.

In het boek staan meer dan 50 afbeeldingen van de botanische tekeningen die tijdens de expositie getoond worden en een interessant artikel over de Nederlandse inheemse planten geschreven door Prof. dr. Joop H.J. Schaminée.

Prof. dr. Joop H.J. Schaminée (1957) is een Nederlandse botanicus die is gespecialiseerd in de vegetatiekunde en auteur van vele artikelen en boeken over natuur en landschap. Hij is verbonden aan Wageningen UR en Radboud Universiteit Nijmegen. Schaminée is een leerling van de vegetatiekundige Victor Westhoff. Samen met Victor Westhoff richtte hij de Plantensociologische Kring Nederland (PKN) op. Zijn bijdragen aan de vegetatiekunde en plantensociologie zijn aanzienlijk. De publicatiereeks Vegetatie van Nederland wordt gezien als standaardwerk binnen de Nederlandse vegetatiekunde. De reeks Europese Natuur in Nederland, over Natura 2000-gebieden in ons land, de Landelijke Vegetatie Databank (LVD) en het digitale kennissysteem SynBioSys zijn mede het werk van Schaminée.

U kunt het boek bestellen door een email met uw adresgegevens te versturen aan
info@botanischkunstenaarsnederland.nl  én het juiste bedrag over te maken op rekening
NL86 INGB 0001 9569 99 van Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland
onder vermelding van ‘Wilde planten in Nederland’.

Inclusief verzendkosten voor € 22,50
Inclusief verzending in Europa € 25,00
Buiten Europa € 17,50 plus verzending

You can order the book by sending an email with your address to
info@botanischkunstenaarsnederland.nl and transfer the right amount on account
NL86 INGB 0001 9569 99 – INGBNL2A of the Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland
stating ‘Wild plants in Netherlands’.

Including shipping within The Netherlands € 22,50
Including shipping within Europa € 25,00
Outside Europa € 17,50 plus shipping


Tekenen met de Vereniging

Binnen de Vereniging zijn er door een aantal leden tekengroepen
opgezet met als doel om, bij voorFoto Hortus tekenenkeur buiten, met elkaar te tekenen. Er wordt getekend in de Hortus in Leiden, in de Tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart (vanaf november op alternatieve locatie) en bij Corrie de Mooy in Achterveld. Bij slecht weer en in de wintermaanden wordt er uitgeweken naar locaties binnen. De opzet is om zelfstandig te tekenen, maar tijdens de lunch of na afloop tijdens een drankje wordt elkaars werk gezamenlijk bekeken. Je zorgt voor je eigen tekenmaterialen en het is handig om een tekenkrukje mee te nemen.
Vind je het leuk om ook te komen tekenen met de Vereniging, laat dat dan even weten aan de initiatiefnemers.

Locatie Leiden: Marian van der Stee. Locatie Dedemsvaart: Aat van Wijk. Locatie Achterveld: Corrie de Mooy. Locatie Alkmaar: Margriet Honingh.
In de agenda, onderaan deze pagina, vind je de komende data en contactinformatie.


Agenda Verenigingsactiviteiten

Voor meer informatie over deze activiteiten en/of onze Vereniging:

secretaris@botanischkunstenaarsnederland.nl

3e vrijdag van de maand:  Tekenen in de Hortus Botanicus in Leiden. Info: marianne_stee@planet.nl

1e donderdag van de maand: Tekenen bij Corrie de Mooy in Achterveld.

1e zaterdag van de maand:  Tekenen in de Tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart,
Vanaf november op alternatieve locatie. Info: aatvanwijk@ziggo.nl

18-1, 22-2, 21-3, 4-4, 16-5, 20-6, 18-7, 19-9, 17-10, 21-11 en 19-12-2020: Vrij botanisch tekenen en schilderen in de Hortus Alkmaar. 13:30-16:45. Info: margriethoningh@hetnet.nl (vooraf aanmelden bij Margriet).

Heeft u iets voor de agenda?

Informatie over cursussen, lezingen, tentoonstellingen e.d. met betrekking tot botanische kunst of op andere gerelateerde gebieden kunt u melden bij onze secretaris:

secretaris@botanischkunstenaarsnederland.nl