Nieuws en agenda

Verenigingsnieuws

 

Ledententoonstelling 2018

UNBEKANNTE NÄHE, einheimische Pflanzen
ONBEKENDE NABIJHEID, inheemse planten

23 september 2018 tot en met 27 januari 2019
B.C. Koekkoek-Haus, Kleve, Duitsland

www.koekkoek-haus.de

 


 

‘Wilde planten in Nederland’

Tijdens de opening van de expositie Botanical Art Worldwide, Linking People with Plants’ heeft de Vereniging haar nieuwe boek ‘Wilde planten in Nederland’ gepresenteerd.

In het boek staan meer dan 50 afbeeldingen van de botanische tekeningendie tijdens de expositie getoond worden en een interessant artikel over de Nederlandse inheemse planten geschreven door Prof. dr. Joop H.J. Schaminée.

Prof. dr. Joop H.J. Schaminée (1957) is een Nederlandse botanicus die is gespecialiseerd in de vegetatiekunde en auteur van vele artikelen en boeken over natuur en landschap. Hij is verbonden aan Wageningen UR en Radboud Universiteit Nijmegen. Schaminée is een leerling van de vegetatiekundige Victor Westhoff. Samen met Victor Westhoff richtte hij de Plantensociologische Kring Nederland (PKN) op. Zijn bijdragen aan de vegetatiekunde en plantensociologie zijn aanzienlijk. De publicatiereeks Vegetatie van Nederland wordt gezien als standaardwerk binnen de Nederlandse vegetatiekunde. De reeks Europese Natuur in Nederland, over Natura 2000-gebieden in ons land, de Landelijke Vegetatie Databank (LVD) en het digitale kennissysteem SynBioSys zijn mede het werk van Schaminée.

 

 

Het boek is, tijdens de expositie, te koop in B.C. Koekkoek-Haus in Kleve, Duitsland voor € 17,50.

U kunt het boek bestellen door een email met uw adresgegevens te versturen aan
info@botanischkunstenaarsnederland.nl  én het juiste bedrag over te maken op rekening
NL86 INGB 0001 9569 99 van Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland
onder vermelding van ‘Wilde planten in Nederland’.

Inclusief verzendkosten voor € 22,50
Inclusief verzending in Europa € 25,00
Inclusief verzending buiten Europa $ 30

You can order the book by sending an email with your address to
info@botanischkunstenaarsnederland.nl and transfer the right amount on account
NL86 INGB 0001 9569 99 – INGBNL2A of the Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland
stating ‘Wild plants in Netherlands’.

Including shipping within The Netherlands € 22,50
Including shipping within Europa € 25,00
Including shipping outside Europa $ 30

 


 

Expositie ‘Planten op reis’, Anita Walsmit Sachs e.a.

Museum De Buitenplaats
16 september 2018 t/m 6 januari 2019

Van 16 september 2018 t/m 6 januari 2019 haalt Museum De Buitenplaats buiten naar binnen met de tentoonstelling Planten op reis. Anita Walsmit Sachs e.a., een expositie met botanische tekeningen van planten én hun reisverhalen. Ooit brachten verzamelaars de planten mee vanuit verre oorden, in de hoop op economisch gewin, als basis voor medicijnen of als souvenir.

Er zijn legio spannende en boeiende verhalen te vertellen over de manier waarop planten over de wereld verspreid raakten. Met dit idee als uitgangspunt benaderde botanisch kunstenaar en initiatiefnemer van deze tentoonstelling Anita Walsmit Sachs zes gerenommeerde internationale botanisch kunstenaars om enkele planten met een verhaal te tekenen. Planten op reis toont werken van: Anita Walsmit Sachs (Nederland), Beverly Allen (Australië), Carol Woodin (Verenigde Staten), Helen Allen (Groot-Brittannië), Jee-Yeon Koo (Zuid-Korea), Vicki Thomas (Zuid-Afrika) en Mieko Ishikawa (Japan).

Aanleiding voor de tentoonstelling is de tuin van Museum De Buitenplaats. Deze bestaat uit een klassieke Baroktuin met Appelhof en een modern aangelegde tuin als schakel tussen het historische Nijsinghhuis en het modern vormgegeven museumpaviljoen. Ook in deze tuin zijn uitheemse planten te vinden. Voorbeelden zijn Hosta(hartlelie) waarvan de herkomst in Noordoost-Azië ligt, Persicaria(duizendknoop) uit de Himalaya, Anemone hupehensis japonica(herfstanemoon) uit China en Japan, Cimicifuga(zilverkaars) uit de berggebieden van Japan en Fuchsia magellanicagracillis(bellenplant) uit Chili.

Anita Walsmit Sachs zal gedurende de looptijd van de tentoonstelling een aantal workshops over botanische tekenkunst geven. Meer informatie hierover vindt u binnenkort op Museum De Buitenplaats.

 


 

Expositie ‘Florentia’

Van 29 september tot en met 7 oktober 2018 exposeren 10 leden van de Vereniging in Florence, Italië.

De expositie wordt georganiseerd door de Società Toscana di Orticultura en vindt plaats in Villa Bardini Limonaia in Florence, Italië.

De deelnemende kunstenaars zijn; Janneke Brinkman-Salentijn, Ingrid Elias, Giuliana Gallo Patti, Margriet Honingh, Gesine Beermann-Kielhöfer, Janneke van Laar, Dick Smit, Marianne Verschoor-Remerie, Anita Walsmit Sachs en Esmée Winkel.

www.villabardini.it

www.societatoscanaorticultura.it

 


 

Najaarstentoonstelling ‘Natuurtalent’

Van 6 t/m 14 oktober 2018 exposeren zes leden van de Vereniging hun werk bij Hein A.M. Klaver Kunsthandel in Baarn. Zij leggen een link naar de eigen collectie van Hein A.M. Klaver met kunstenaars als Theo van Hoytema en Theo Nieuwenhuis, maar ook naar de vroege botanische tekeningen van 18e eeuwse kunstenaars als Pieter van Loo en Hermanus de Wit.

Deelnemende kunstenaars zijn: Anita Walsmit Sachs, Dick Smit, Els Hazenberg, Gesine Beermann-Kielhöfer, Giuliana Gallo Patti en Marloes Vreeburg.

De tentoonstelling wordt op zaterdag 6 oktober 2018 om 15 uur geopend door Dick Smit, werkend lid van de Vereniging Botanisch Kunstenaars Nederland en voormalig Hoofd Vormgeving aan de Faculteit Biologie van de Universiteit Utrecht.

Overige tentoonstellingsdagen:
Zondag 7 oktober en vrijdag 12 oktober tot en met zondag 14 oktober van 12 tot 17 uur.
Maandag 8 oktober t/m donderdag 11 oktober bent u welkom op afspraak.
Locatie : Hein A.M. Klaver Kunsthandel  | August Janssenweg 7 in BAARN

www.heinklaver.nl

 

 


 

Tekenen met de Vereniging

Binnen de Vereniging zijn er door een aantal leden tekengroepen
opgezet met als doel om, bij voorFoto Hortus tekenenkeur buiten, met elkaar te tekenen. Er wordt getekend in de Hortus in Leiden, in de Tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart (vanaf november op alternatieve locatie) en bij Jan van der Kamp in Wageningen. Bij slecht weer en in de wintermaanden wordt er uitgeweken naar locaties binnen. De opzet is om zelfstandig te tekenen, maar tijdens de lunch of na afloop tijdens een drankje wordt elkaars werk gezamenlijk bekeken. Je zorgt voor je eigen tekenmaterialen en het is handig om een tekenkrukje mee te nemen.
Vind je het leuk om ook te komen tekenen met de Vereniging, laat dat dan even weten aan de initiatiefnemers.

Locatie Leiden: Ellen Riemens.  Locatie Dedemsvaart: Aat van Wijk. Locatie Wageningen: Jan van der Kamp
In de agenda, onderaan deze pagina, vind je de komende data en contactinformatie.


 

Overig nieuws

 


Agenda Verenigingsactiviteiten

Voor meer informatie over deze activiteiten en/of onze Vereniging:

secretaris@botanischkunstenaarsnederland.nl

23 september 2018 tot en met 27 januari 2019
Tentoonstelling
UNBEKANNTE NÄHE, einheimische Pflanzen’
‘ONBEKENDE NABIJHEID, inheemse planten’
B.C. Koekkoek-Haus, Kleve, Duitsland
www.koekkoek-haus.de

3e vrijdag van de maand:  Tekenen in de Hortus Botanicus in Leiden, Info: Ellen@ticketteam.nl

1e donderdag van de maand: Tekenen bij Jan van der Kamp in Wageningen. info: jan.vanderkamp@xs4all.nl

1e zaterdag van de maand:  Tekenen in de Tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart,
Vanaf november op alternatieve locatie. Info: aatvanwijk@ziggo.nl

 

Heeft u iets voor de agenda?

Informatie over cursussen, lezingen, tentoonstellingen e.d. met betrekking tot botanische kunst of op andere gerelateerde gebieden kunt u melden bij onze secretaris:

secretaris@botanischkunstenaarsnederland.nl