Nieuws en agenda

Verenigingsnieuws

 

Ledententoonstelling 2018

UNBEKANNTE NÄHE, einheimische Pflanzen
ONBEKENDE NABIJHEID, inheemse planten

23 september 2018 tot en met 27 januari 2019
B.C. Koekkoek-Haus, Kleve, Duitsland

www.koekkoek-haus.de

 


 

‘Wilde planten in Nederland’

Tijdens de opening van de expositie Botanical Art Worldwide, Linking People with Plants’ heeft de Vereniging haar nieuwe boek ‘Wilde planten in Nederland’ gepresenteerd.

In het boek staan meer dan 50 afbeeldingen van de botanische tekeningendie tijdens de expositie getoond worden en een interessant artikel over de Nederlandse inheemse planten geschreven door Prof. dr. Joop H.J. Schaminée.

Prof. dr. Joop H.J. Schaminée (1957) is een Nederlandse botanicus die is gespecialiseerd in de vegetatiekunde en auteur van vele artikelen en boeken over natuur en landschap. Hij is verbonden aan Wageningen UR en Radboud Universiteit Nijmegen. Schaminée is een leerling van de vegetatiekundige Victor Westhoff. Samen met Victor Westhoff richtte hij de Plantensociologische Kring Nederland (PKN) op. Zijn bijdragen aan de vegetatiekunde en plantensociologie zijn aanzienlijk. De publicatiereeks Vegetatie van Nederland wordt gezien als standaardwerk binnen de Nederlandse vegetatiekunde. De reeks Europese Natuur in Nederland, over Natura 2000-gebieden in ons land, de Landelijke Vegetatie Databank (LVD) en het digitale kennissysteem SynBioSys zijn mede het werk van Schaminée.

 

 

Het boek is, tijdens de expositie, te koop in B.C. Koekkoek-Haus in Kleve, Duitsland voor € 17,50.

U kunt het boek bestellen door een email met uw adresgegevens te versturen aan
info@botanischkunstenaarsnederland.nl  én het juiste bedrag over te maken op rekening
NL86 INGB 0001 9569 99 van Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland
onder vermelding van ‘Wilde planten in Nederland’.

Inclusief verzendkosten voor € 22,50
Inclusief verzending in Europa € 25,00
Inclusief verzending buiten Europa $ 30

You can order the book by sending an email with your address to
info@botanischkunstenaarsnederland.nl and transfer the right amount on account
NL86 INGB 0001 9569 99 – INGBNL2A of the Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland
stating ‘Wild plants in Netherlands’.

Including shipping within The Netherlands € 22,50
Including shipping within Europa € 25,00
Including shipping outside Europa $ 30

 


 

Expositie ‘Planten op reis’, Anita Walsmit Sachs e.a.

Museum De Buitenplaats
16 september 2018 t/m 6 januari 2019

Van 16 september 2018 t/m 6 januari 2019 haalt Museum De Buitenplaats buiten naar binnen met de tentoonstelling Planten op reis. Anita Walsmit Sachs e.a., een expositie met botanische tekeningen van planten én hun reisverhalen. Ooit brachten verzamelaars de planten mee vanuit verre oorden, in de hoop op economisch gewin, als basis voor medicijnen of als souvenir.

Er zijn legio spannende en boeiende verhalen te vertellen over de manier waarop planten over de wereld verspreid raakten. Met dit idee als uitgangspunt benaderde botanisch kunstenaar en initiatiefnemer van deze tentoonstelling Anita Walsmit Sachs zes gerenommeerde internationale botanisch kunstenaars om enkele planten met een verhaal te tekenen. Planten op reis toont werken van: Anita Walsmit Sachs (Nederland), Beverly Allen (Australië), Carol Woodin (Verenigde Staten), Helen Allen (Groot-Brittannië), Jee-Yeon Koo (Zuid-Korea), Vicki Thomas (Zuid-Afrika) en Mieko Ishikawa (Japan).

Aanleiding voor de tentoonstelling is de tuin van Museum De Buitenplaats. Deze bestaat uit een klassieke Baroktuin met Appelhof en een modern aangelegde tuin als schakel tussen het historische Nijsinghhuis en het modern vormgegeven museumpaviljoen. Ook in deze tuin zijn uitheemse planten te vinden. Voorbeelden zijn Hosta(hartlelie) waarvan de herkomst in Noordoost-Azië ligt, Persicaria(duizendknoop) uit de Himalaya, Anemone hupehensis japonica(herfstanemoon) uit China en Japan, Cimicifuga(zilverkaars) uit de berggebieden van Japan en Fuchsia magellanicagracillis(bellenplant) uit Chili.

Anita Walsmit Sachs zal gedurende de looptijd van de tentoonstelling een aantal workshops over botanische tekenkunst geven. Meer informatie hierover vindt u binnenkort op Museum De Buitenplaats.

 


 

Expositie ‘Florentia’

Van 29 september tot en met 8 december 2018 exposeren 10 leden van de Vereniging in Florence, Italië.

De expositie wordt georganiseerd door de Società Toscana di Orticultura en vindt plaats in Villa Bardini Limonaia in Florence, Italië.

De deelnemende kunstenaars zijn; Janneke Brinkman-Salentijn, Ingrid Elias, Giuliana Gallo Patti, Margriet Honingh, Gesine Beermann-Kielhöfer, Janneke van Laar, Dick Smit, Marianne Verschoor-Remerie, Anita Walsmit Sachs en Esmée Winkel.

www.villabardini.it

www.societatoscanaorticultura.it

 


 

Artikel Esmée Winkel door Nederlandse Orchideeën Vereniging

 

Esmée Winkel, als lid van de Nederlandse Orchideeën Vereniging, staat met een prachtig artikel (en op de voorpagina!) in het blad van de Nederlandse Orchideeën Vereniging, een blad dat 6x per jaar verschijnt voor de leden van deze Vereniging voor orchideeën liefhebbers.

Artikel Esmee in pdf

 

Wil je ook een exemplaar van dit prachtige nummer maar ben je geen lid, stuur een mail naar redactiesecretariaat@nov-orchidee.nl (kosten: porto plus een bijdrage).

www.nov-orchidee.nl

 

 

 


 

Margriet Honingh tekent The Painted Garden
voor The Dollhouse

 

Elk seizoen nodigt The Dollhouse een botanisch kunstenaar uit om in de geest van de artistieke missie van The Dollhouse en de flora van het seizoen een botanische tekening te maken voor de geschilderde tuin. Margriet Honingh werd uitgenodigd om mee te werken aan Autumn in The Dollhouse.

Voor meer informatie:

www.thedollhouse.space

 

 


 

 

Tekenen met de Vereniging

Binnen de Vereniging zijn er door een aantal leden tekengroepen
opgezet met als doel om, bij voorFoto Hortus tekenenkeur buiten, met elkaar te tekenen. Er wordt getekend in de Hortus in Leiden, in de Tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart (vanaf november op alternatieve locatie) en bij Jan van der Kamp in Wageningen. Bij slecht weer en in de wintermaanden wordt er uitgeweken naar locaties binnen. De opzet is om zelfstandig te tekenen, maar tijdens de lunch of na afloop tijdens een drankje wordt elkaars werk gezamenlijk bekeken. Je zorgt voor je eigen tekenmaterialen en het is handig om een tekenkrukje mee te nemen.
Vind je het leuk om ook te komen tekenen met de Vereniging, laat dat dan even weten aan de initiatiefnemers.

Locatie Leiden: Ellen Riemens.  Locatie Dedemsvaart: Aat van Wijk. Locatie Wageningen: Jan van der Kamp
In de agenda, onderaan deze pagina, vind je de komende data en contactinformatie.


 

Overig nieuws

Teylers Museum

Van 2 februari tot en met 12 mei 2019 organiseert Teylers Museum in Haarlem een overzichtstentoonstelling van de botanische kunstenaars Franz en Ferdinand Bauer. De tekeningen van beide broers behoren tot de uitzonderlijkste botanische kunstwerken ooit gemaakt, terwijl ze relatief onbekend zijn in Nederland. Voor liefhebbers van botanische kunst is dit een uitgelezen kans om kennis te maken met deze onbekende schat aan plantkundige pracht.

Bij hoge uitzondering zijn voor deze tentoonstelling de natuurhistorische musea in Wenen en Londen, evenals de Bodleian Libraries in Oxford bereid hun kostbare en kwetsbare Bauer-tekeningen uit te lenen. Nog niet eerder was een tentoonstelling over de gebroeders Bauer te zien in Nederland.

Bij de tentoonstelling wordt ook een interessante collegereeks georganiseerd.

Zes woensdagmiddagen van 20 maart t/m 24 april 2019 in de Gehoorzaal Teylers Museum

www.teylersmuseum.nl

In de periode van de tentoonstelling geeft Anita Walsmit Sachs een aantal workshop;

Introductie Botanisch tekenen
9 februari 2019
Van 10.15 – 12.45 uur of van 13.45 – 16.15 uur

Botanisch tekenen met een microscoop
9 maart 2019
Dagcursus van 10.15 – 16.00 uur

Maak een botanische tekening en aquarel van een Paradijsvogel bloem
12 en 13 april 2019
Twee daagse cursus van 10.15 – 16.00 uur

Aanmelden bij het Teylers Museum: info@teylersmuseum.nl

 


Agenda Verenigingsactiviteiten

Voor meer informatie over deze activiteiten en/of onze Vereniging:

secretaris@botanischkunstenaarsnederland.nl

23 september 2018 tot en met 27 januari 2019
Tentoonstelling
UNBEKANNTE NÄHE, einheimische Pflanzen’
‘ONBEKENDE NABIJHEID, inheemse planten’
B.C. Koekkoek-Haus, Kleve, Duitsland
www.koekkoek-haus.de

3e vrijdag van de maand:  Tekenen in de Hortus Botanicus in Leiden, Info: Ellen@ticketteam.nl

1e donderdag van de maand: Tekenen bij Jan van der Kamp in Wageningen. info: jan.vanderkamp@xs4all.nl

1e zaterdag van de maand:  Tekenen in de Tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart,
Vanaf november op alternatieve locatie. Info: aatvanwijk@ziggo.nl

 

Heeft u iets voor de agenda?

Informatie over cursussen, lezingen, tentoonstellingen e.d. met betrekking tot botanische kunst of op andere gerelateerde gebieden kunt u melden bij onze secretaris:

secretaris@botanischkunstenaarsnederland.nl