Nieuws en agenda

Verenigingsnieuws

A groundbreaking collaboration between botanical artists, organizations, and institutions worldwide, creating and exhibiting botanical artworks of native plants found in each participating country.

www.botanicalartworldwide.info

www.facebook.com/botanicalartworldwide

 

Tentoonstelling
Botanical Art Worldwide,
Linking People with Plants’

10 mei tot en met 2 september 2018
Museum De Zwarte Tulp, Lisse

 

Tot en met 2 september 2018 is in Museum De Zwarte Tulp in Lisse de tentoonstelling Botanical Art Worldwide, Linking People with Plants te zien. De tentoonstelling is het resultaat van een internationaal project gestart door de American Society of Botanical Artists, waarbij in maar liefst 25 landen, tegelijkertijd, inheemse soorten worden gepresenteerd in diverse tentoonstellingen.

18 mei 2018 hebben er over de hele wereld evenementen plaats gevonden om dit speciale project te vieren, het resultaat te tonen en mensen bewust te maken van de schoonheid van de eigen flora door middel van botanische kunst: linking people with plants through botanical art.

Tijdens de tentoonstellingen wordt een presentatie getoond waarin het werk van alle deelnemende landen te zien zal zijn. De collectie laat algemeen voorkomende plantensoorten zien, maar brengt ook bedreigde soorten op gedetailleerde wijze in beeld.

De tentoonstelling in Lisse laat ruim 70 werken zien van 25 kunstenaars aangesloten bij de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland. Het geheel omvat een breed scala aan plantengroepen, raakt een verscheidenheid aan vegetatietypen en geeft een kleurrijk en gevarieerde kijk op onze inheemse flora.

Gedurende de tentoonstelling worden wekelijks activiteiten, lezingen en workshops georganiseerd. www.museumdezwartetulp.nl

 


 

Activiteitenoverzicht Museum De Zwarte Tulp, Lisse

Tijdens de expositie Botanical Art Worldwide, Linking People with Plants’ worden er in Museum De Zwarte Tulp in Lisse diverse activiteiten georganiseerd, zoals lezingen, workshops en demonstraties.

Kijk voor meer informatie en deelname in de agenda van Museum De Zwarte Tulp. 


 

Vereniging presenteert een nieuw boek

‘Wilde planten in Nederland’

Tijdens de opening van de expositie Botanical Art Worldwide, Linking People with Plants’ heeft de Vereniging haar nieuwe boek ‘Wilde planten in Nederland’ gepresenteerd.

In het boek staan meer dan 50 afbeeldingen van de botanische tekeningendie tijdens de expositie getoond worden en een interessant artikel over de Nederlandse inheemse planten geschreven door Prof. dr. Joop H.J. Schaminée.

Prof. dr. Joop H.J. Schaminée (1957) is een Nederlandse botanicus die is gespecialiseerd in de vegetatiekunde en auteur van vele artikelen en boeken over natuur en landschap. Hij is verbonden aan Wageningen UR en Radboud Universiteit Nijmegen. Schaminée is een leerling van de vegetatiekundige Victor Westhoff. Samen met Victor Westhoff richtte hij de Plantensociologische Kring Nederland (PKN) op. Zijn bijdragen aan de vegetatiekunde en plantensociologie zijn aanzienlijk. De publicatiereeks Vegetatie van Nederland wordt gezien als standaardwerk binnen de Nederlandse vegetatiekunde. De reeks Europese Natuur in Nederland, over Natura 2000-gebieden in ons land, de Landelijke Vegetatie Databank (LVD) en het digitale kennissysteem SynBioSys zijn mede het werk van Schaminée.

 

 

Het boek is, tijdens de expositie, te koop in Museum De Zwarte Tulp in Lisse voor € 17,50.

Ook te bestellen via info@botanischkunstenaarsnederland.nl
Inclusief verzendkosten voor € 22,50
Inclusief verzending in Europa € 25,00
Inclusief verzending buiten Europa $ 30

 


 

Tekenen met de Vereniging

Binnen de Vereniging zijn er door een aantal leden tekengroepen
opgezet met als doel om, bij voorFoto Hortus tekenenkeur buiten, met elkaar te tekenen. Er wordt getekend in de Hortus in Leiden, in de Tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart (vanaf november op alternatieve locatie) en bij Jan van der Kamp in Wageningen. Bij slecht weer en in de wintermaanden wordt er uitgeweken naar locaties binnen. De opzet is om zelfstandig te tekenen, maar tijdens de lunch of na afloop tijdens een drankje wordt elkaars werk gezamenlijk bekeken. Je zorgt voor je eigen tekenmaterialen en het is handig om een tekenkrukje mee te nemen.
Vind je het leuk om ook te komen tekenen met de Vereniging, laat dat dan even weten aan de initiatiefnemers.

Locatie Leiden: Ellen Riemens.  Locatie Dedemsvaart: Aat van Wijk. Locatie Wageningen: Jan van der Kamp
In de agenda, onderaan deze pagina, vind je de komende data en contactinformatie.


 

Overig nieuws

 


Agenda Verenigingsactiviteiten

Voor meer informatie over deze activiteiten en/of onze Vereniging:

secretaris@botanischkunstenaarsnederland.nl

 

10 mei tot en met 2 september 2018
Tentoonstelling ‘Botanical Art Worldwide, Linking People with Plants’
Museum De Zwarte Tulp, Lisse
www.museumdezwartetulp.nl

3e vrijdag van de maand:  Tekenen in de Hortus Botanicus in Leiden, Info: Ellen@ticketteam.nl

1e donderdag van de maand: Tekenen bij Jan van der Kamp in Wageningen. info: jan.vanderkamp@xs4all.nl

1e zaterdag van de maand:  Tekenen in de Tuinen van Mien Ruys in Dedemsvaart,
Vanaf november op alternatieve locatie. Info: aatvanwijk@ziggo.nl

 

Heeft u iets voor de agenda?

Informatie over cursussen, lezingen, tentoonstellingen e.d. met betrekking tot botanische kunst of op andere gerelateerde gebieden kunt u melden bij onze secretaris:

secretaris@botanischkunstenaarsnederland.nl